Engelen en Bergmannen, Notenkrakers, Rookmannetjes, Lichtbogen en Kerstpiramides
De Engel en de Bergman
Volkskunst Figuren van het Ertsgebergte.
Als de Engel en de Bergman, of mijnwerker, samen in het venster staan en met hun lichtjes de donkere nacht beschijnen, dan is de kersttijd aangebroken in het Ertsgebergte. In zijn trotse klederdracht draagt de Bergman tijdens de kersttijd het licht wat hij al die tijd in de mijn zo gemist heeft. Naast hem zijn vrouw, afgebeeld als Engel, ook met licht in haar hand waarmee ze haar man liefde en warme toedraagt. Tezamen zijn Engel en Bergman als symbool drager van de houtsnijkunst uit het Ertsgebergte wereldwijd bekend. Vroeger werd bij iedere jongen een Bergman en bij ieder meisje een Engel in die wieg gelegd. Deze figuren werden dan tijdens de kersttijd in het raamkozijn gezet zodat iedereen die voorbij kwam kon zien hoeveel kinderen er bij die familie hoorden. Lees meer….
Het Rookmannetje
De kleine dikbuikige mannetjes met hun ronde hoofd en mond zien er altijd grappig uit, nog meer als er een heerlijk geurende rook uit zijn mond komt. Ze zijn de smaakmakers van de Volkskunst Figuren Ertsgebergte. In het rookmannetje heeft de “gewone man” zichzelf vereeuwigd en nam daarbij knipogend de “verslaafde” pijproker op de hak. Tegenwoordig komen de rookmannetjes in veel verschijningen voor, denk maar eens aan kerstmannen, motorrijders, koks etc. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een rookmannetje van. Lees meer….
Engel Muzikanten
Ze zijn prachtig om te zien, die mollige kleine Engel muzikanten, die met een ongelooflijk aantal verschillende instrumenten een hemels kerstconcert geven. De eerste Engel muzikanten komen van de hand van Grete Wendt, een van de oprichtsters van de wereldbekende werkplaats van Wendt & Kühn in Grünhainichen. Tegenwoordig zijn het veel kinderlijke creaties, meestal in korte witte rokjes, van veel verschillende ambachtslieden, en ze hebben allemaal hun eigen gezicht. Ze spelen ook niet alleen meer muziek maar ze rijden slee, verpakken cadeaus, voeren de vogels of rijden op hun schommelpaard. Ze zijn allemaal kostelijk om te zien.
Notenkrakers
Streng kijken ze de wereld in, de eerbiedwaardige vrienden uit hout, die strak in uniform en met geweer of sabel bewapend over de kerstvrede waken. Maar waarom is dat eigenlijk? Daarvoor moeten we goed naar hun gezicht kijken: Als in 1870 de eerste notenkrakers uit het Ertsgebergte het licht zien, waren politieagenten en generaals, koningen en soldaten een permanente bedreiging voor het volk. De inwoners uit het Ertsgebergte namen dat echter op met een lach, ze vereeuwigden de trotse waardigheidsbekleders in hout en lieten ze voor straf harde noten voor zichzelf kraken. Lees meer….
Lichtbogen
Als je in de kersttijd door het Ertsgebergte en Vogtland rijd wordt je getrakteerd op een prachtig schouwspel, achter werkelijk ieder raam stralen de lampjes van de lichtbogen je tegemoet. De lichtbogen vertellen ieder hun eigen kerstverhaal of motief uit de rijke traditie van het Ertsgebergte. De oorsprong van de lichtbogen stamt uit de mijnbouw. De mijnwerkers hingen op de laatste ploegendienst voor kerstavond hun lampen in een halfronde cirkel bij de ingang van de mijn waardoor deze helemaal verlicht werd. En zo schijnen tegenwoordig de talrijke lichtbogen nog in de ramen rond de kersttijd, als teken van de heimwee van de mijnwerker naar het licht. Lees meer….
Kerstpiramide
De kerstpiramide behoort tot de fascinerendste kunstwerken uit het Ertsgebergte. De opstijgende warmte van de kaarsen zorgt ervoor dat het vleugelrad bovenop de piramide gaat draaien, waarna de figuren op de piramide als een eindeloze stoet voorbij komen schuiven. Vaak zijn het uitbeeldingen van de traditionele mijnbouw, berg parades, scenes met Jezus en het Kribbetje, de speciale gesneden bomen en andere beelden uit het landschap van het Ertsgebergte. Bijzonder zijn de vaak metershoge piramiden die je op markten aantreft en in de adventstijd in bijna alle dorpen en stadjes van het Ertsgebergte vindt. Lees meer….
Kurrende – Kinderkoor
Een bijzondere traditie van Volkskunst Figuren Ertsgebergte is de Kurrende, ofwel het kinderkoor. Tijdens iedere mis op Zondag zingt het kinderkoor en op de Advent Zondagen voor de kerst krijgen ze een extra opgave: In zoveel mogelijk huizen moeten ze kerstliedjes zingen. Over het algemeen zijn het vijf jongens en meisjes. In hun handen hebben ze een lichtende ster en veel mensen staan hun al op te wachten achter de voordeur. Lees meer….
Miniaturen
De ongelofelijke verscheidenheid van de miniatuur figuurtjes hebben een grote aantrekkingskracht op liefhebbers en verzamelaars. Er worden steeds weer nieuwe creaties ontworpen die de begeerte tot verzamelen opwekken. Velen krijgen maar niet genoeg van de kleine engeltjes, de bloemenkinderen, sneeuwmannetjes, dier figuren en kleine houten poppetjes. Ze worden met veel liefde gemaakt en zelfs de kleinste deeltjes zijn versierd of beschilderd.
Houtsnijkunst